Overige behandelingen

Voor de acupunctuurbehandeling van specifieke klachten kan het ook zeer helend zijn om gebruik te maken van andere technieken uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze technieken zijn ter aanvulling op de acupunctuurbehandeling. Ik maak gebruik van moxa therapie, tuina en Chinese bone manipulation en vuurcuppen.

Hiervoor kunt u gelijk online een afspraak maken.

Moxa therapie

Moxa therapie is een waardevolle aanvulling op een acupunctuurbehandeling om de acupunctuurpunten te verwarmen. Door middel van deze warmte wordt de energiestroom gestimuleerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het kruid moxa, ook wel bijvoetkruid genoemd. Het moxa kruid kan op verschillende manieren gebruikt worden; als torentjes geplaatst op de huid, als ‘sigaar’ boven de huid houdend of op de acupunctuurnaald. De verwarmende werking van moxa heeft met name op klachten waar een vorm van koude of blokkade naar voren komt een echte meerwaarde, zoals bij ernstige vermoeidheid, blessures of gewrichtspijnen.

Chinese Bone Manipulation – Zheng Gu

Het lichaam corrigeren met manuele technieken

Het genezen met speciale druk- en duwmethodes voor de wervelkolom en gewrichten is al zo oud als de mensheid. Vele moderne therapievormen die wij vandaag de dag toepassen, zijn afkomstig of afgeleid uit het oude China. Chinese bone manipulation is een manuele therapievorm waarbij we met ademhaling en een lichte tot medium druk de botten, wervels en gewrichten in het lichaam corrigeren.

Of met andere woorden, de subluxatie (zenuwblokkade, beknelling), scheefstand of instabiliteit van gewrichten of botten. Wervels in de wervelkolom of gewrichten staan niet meer in hun ideale positie, waardoor er bewegingsbeperkingen (fixatie) en pijn kan ontstaan. Dit creëert drukpunten op het ruggenmerg of de zenuwen, waardoor het lichaam niet meer goed kan functioneren. Door het corrigeren of ‘manipuleren’ van gewrichten, wervels of botten kan dit opgelost worden. Chinese bone setting is een ideale en veilige manier om het lichaam te corrigeren. Het hele bewegingsapparaat bestaat uit het motorische systeem, motoriek en het geheel van botten, gewrichten, skeletspieren, pezen en motorische zenuwen, die zorgen voor de lichaamshoudingen en bewegingen. Als we dus corrigeren op botten, wervels en gewrichten, dan beïnvloeden we ook de spieren, pezen en het zenuwstelsel. Het gaat om een eeuwenoude behandelwijze uit China die van generatie op generatie is overgedragen. Chinese bone manipulation of Zheng Ghu vormt een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM).

Bone setting bestaat uit trekken aan het lichaam, re-positioneren en stabiliseren, fixatie en rechtzetten d.m.v. houdingcorrectie. Vele moderne therapievormen zijn uit bone setting voortgekomen, waaronder chiropractie, orthopedie, podologie, Dorn methode, orthomanipulatie, osteopathie en fysiotherapie. Deze therapievormen hebben als basis hun gelijkenissen met de TCM Chinese bone manipulation. De behandeling berust op het oplossen van een ziektebeeld en preventie van ouderdomsklachten, zoals aandoeningen aan het bewegingsapparaat, voornamelijk aan de nek, wervelkolom en aan de grotere botten en gewrichten van het lichaam. Het is een geheel veilige behandelmethode.

INDICATIES:

 • Lengteverschil benen
 • Bekkeninstabiliteit
 • Knie- , enkels- en voetproblematiek (scheefstand, kneuzing, neuropathie)
 • Spondylosis (slijtage van de wervels), scoliose (afwijkende kromming in wervelkolom), lage rugklachten (lumbago), niet acute hernia en ischias, luxatie (gewricht, beknelling van zenuw), subluxatie (werveldislocatie)
 • Nek- en schouderklachten, frozen shoulder, hoofdpijn, oogklachten, migraine
 • Tennis- en golfarm, RSI, springvinger, carpale tunnel syndroom
 • Rotator cuff problematiek – stabiliseren en bewegen van de schouder
 • Doorbloedingsstoornis in spieren en pezen
 • Duizeligheid, ménière, evenwichtsstoornis
 • Pijnbestrijding, ontstekingsremmend, myofasciale reactiepunten oplossen, mobiliteit bevorderen, vermoeidheid verminderen

  Optimale houding = optimaal functioneren.

CONTRA INDICATIES:

 • Protheses (bv. knie, heup), plaatjes, schroeven en andere fixaties
 • Acute hernia en ischias
 • Recente whiplash (niet recent, > 3 maanden -> wel CBS)
 • Opletten met verse littekens in het te behandelen gebied
 • Zwangerschap (wel 3 maanden na bevalling)
 • Ernstige vitale orgaan klachten en bij donororgaan
 • Koorts (stofwisseling is al verhoogd)
 • Infectieziekten (griep, verkoudheid, keelontsteking)
 • Extreme vermoeidheid en uitputting
 • Open wonden (ulcus cruris, open been)
 • Zware psychische klachten (schizofrenie, zware borderline)
 • Besmettelijke huidziekten
 • MS/ME (multiple sclerose= ziekte CZS), myalgische encefalomyelitis = postvirale hersenziekte, ontstekingen in hersenen en ruggenmerg)
 • ALS (Amy trofische laterale sclerose, neurologische ziekte van de zenuwcellen in het ruggenmerg
 • Vaataandoeningen: trombose, arteriosclerose, reflexdystrofie (ineens bij stoten van armen of benen heftige pijn en ontstekingen)

Tuina therapie

Tuina is de massage therapie uit de Traditionele Chinese Geneeskunde, die letterlijk ‘duwen en vastpakken’ betekent. Het wordt ook wel de Chinese fysiotherapie genoemd. Met Tuina gebruik ik de Tendino Musculaire Meridianen en acupunctuurpunten. Ook pas ik het toe bij kinderen of bij mensen die een aversie hebben tegen naalden.

Tuina massage is vooral effectief bij fysieke spier- en/of pees gerelateerde bewegingsklachten. Deze worden vaak opgelopen bij fysiek (zwaar) werk, sporten of valpartijen. Maar ook voor mensen met nek- en schouderklachten als gevolg van het vele thuiswerken achter de computer zet ik het vaak in als ondersteuning.

Vanwege mijn jarenlange ervaring in ‘martial arts’ heb ik een goed zicht op houding, beweging, (in)spanning en ontspanning. Hierdoor ben ik in staat de klacht te begrijpen en de oorsprong aan te pakken. Pijn in de schouder kan lokaal zijn maar kan ook ergens anders in het lichaam zijn oorsprong hebben. Ieder lichaam is namelijk erg goed in staat lokale pijn te compenseren door anders te bewegen. Een voorbeeld: je hebt een pijnlijke rechterknie en gaat automatisch je linkerbeen en knie meer gebruiken om de rechter te ontzien. Voor een tijdelijke oplossing is dit prima maar het wordt wel heel vervelend als dit langere tijd gaat duren. Er is bovendien kans op blijvende schade want je lichaam gaat het ergens anders compenseren. 

Tuina massage is ook heel goed toe te passen voor een ontspannende massage en/of het opwekken van energie. Gewoon doen omdat het kan.

Vuurcuppen

Vuurcuppen is een krachtige en effectieve techniek om de doorbloeding te stimuleren. Kleine, verwarmde glazen cups worden op de huid geplaatst, waardoor er een vacuüm gecreëerd wordt. Gestagneerde afvalstoffen worden naar de oppervlakte verplaatst en kunnen daardoor beter door het lichaam worden afgevoerd. Deze techniek is voornamelijk aan te raden bij klachten als rug-, nek-, schouder- en buikpijn.

Werken met energie als energetisch therapeut

Net als acupunctuur werkt energetische therapie met energie. Meridianen in de acupunctuur worden ook wel lichtkanalen genoemd en manipuleer je met naalden om blokkades op te heffen, leegtes te vullen en energie te laten stromen. Dit kun je ook met je handen doen door bewust energie door je handen naar de client te laten stromen. Reiki is een specialisatie van deze manier van werken. En het is ook wat elke moeder doet als een kind zich heeft bezeerd; de hand op de zere plek leggen of er overheen wrijven en de pijn neemt af. Goede masseurs doen dit feitelijk ook, mits ze zijn afgestemd.

De gedachte achter energetische therapie is dat alles energie is, levensenergie die verschillende namen heeft zoals onder andere Qi, Ki,  Prana en universele energie. 

De focus ligt hierbij niet op de symptomen maar op het geheel gezien vanuit een holistische visie. Alle aspecten van het mens zijn worden integraal gezien. De mentale, fysieke, emotionele en spirituele lagen worden als een geheel behandelt. 

De meeste mensen kunnen energie voelen ook al doen ze dat niet bewust. Wellicht heb je het volgende wel eens meegemaakt: je komt een ruimte binnen waar al mensen aanwezig zijn en die hebben net een ruzie, woordenwisseling gehad. Je voelt dan dat er iets is in de sfeer in de ruimte. Die is gespannen, zwaar of in elk geval niet prettig. 

Deze gevoeligheid kun je steeds verder ontwikkelen en dat is wat ik heb gedaan als energetisch therapeut. Ik kan steeds nauwkeuriger aanvoelen wat er speelt, daar vragen over stellen om te komen tot een juiste diagnose.

Daarna is het tijd voor de behandeling en als energetisch therapeut begeleidt ik je om je energie weer te laten stromen en zo het zelfhelende vermogen van het lichaam te stimuleren. Dit doe ik op de behandelbank waarbij ik mijn handen op verschillende plekken bij of op je lichaam houdt.