Overige behandelingen

Voor de acupunctuurbehandeling van specifieke klachten kan het ook zeer helend zijn om gebruik te maken van andere technieken uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze technieken zijn ter aanvulling op de acupunctuurbehandeling. Ik maak gebruik van moxa therapie, tuina en vuurcuppen.

Moxa therapie

Moxa therapie is een waardevolle aanvulling op een acupunctuurbehandeling om de acupunctuurpunten te verwarmen. Door middel van deze warmte wordt de energiestroom gestimuleerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het kruid moxa, ook wel bijvoetkruid genoemd. Het moxa kruid kan op verschillende manieren gebruikt worden; als torentjes geplaatst op de huid, als ‘sigaar’ boven de huid houdend of op de acupunctuurnaald. De verwarmende werking van moxa heeft met name op klachten waar een vorm van koude of blokkade naar voren komt een echte meerwaarde, zoals bij ernstige vermoeidheid, blessures of gewrichtspijnen.

Tuina therapie

Tuina is de massage therapie uit de Traditionele Chinese Geneeskunde, die letterlijk ‘duwen en vastpakken’ betekent. Het wordt ook wel de Chinese fysiotherapie genoemd. Met Tuina gebruik ik de Tendino Musculaire Meridianen en acupunctuurpunten. Ook pas ik het toe bij kinderen of bij mensen die een aversie hebben tegen naalden.

Tuina massage is vooral effectief bij fysieke spier- en/of pees gerelateerde bewegingsklachten. Deze worden vaak opgelopen bij fysiek (zwaar) werk, sporten of valpartijen. Maar ook voor mensen met nek- en schouderklachten als gevolg van het vele thuiswerken achter de computer zet ik het vaak in als ondersteuning.

Vanwege mijn jarenlange ervaring in ‘martial arts’ (Aikido en Systema) heb ik een goed zicht op houding, beweging, (in)spanning en ontspanning. Hierdoor ben ik in staat de klacht te begrijpen en de oorsprong aan te pakken. Pijn in de schouder kan lokaal zijn maar kan ook ergens anders in het lichaam zijn oorsprong hebben. Ieder lichaam is namelijk erg goed in staat lokale pijn te compenseren door anders te bewegen. Een voorbeeld: je hebt een pijnlijke rechterknie en gaat automatisch je linkerbeen en knie meer gebruiken om de rechter te ontzien. Voor een tijdelijke oplossing is dit prima maar het wordt wel heel vervelend als dit langere tijd gaat duren. Er is bovendien kans op blijvende schade want je lichaam gaat het ergens anders compenseren. 

Tuina massage is ook heel goed toe te passen voor een ontspannende massage en/of het opwekken van energie. Gewoon doen omdat het kan.

Vuurcuppen

Vuurcuppen is een krachtige en effectieve techniek om de doorbloeding te stimuleren. Kleine, verwarmde glazen cups worden op de huid geplaatst, waardoor er een vacuüm gecreëerd wordt. Gestagneerde afvalstoffen worden naar de oppervlakte verplaatst en kunnen daardoor beter door het lichaam worden afgevoerd. Deze techniek is voornamelijk aan te raden bij klachten als rug-, nek-, schouder- en buikpijn.

Werken met energie als energetisch therapeut

Energetische therapie is een manier om te onderzoeken wat er te voelen is in je lichaam. Hoofd, hart en buik brengen we op één lijn en met elkaar in verbinding. 

Drukte in je hoofd en/of fysieke klachten in je lichaam zijn een signaal naar jouw essentie om ergens aandacht voor te vragen. Het is tijd om ‘oud zeer’ te verwerken, op te lossen of te transformeren. Wanneer dat gelukt is zal ook de klacht oplossen.

Soms is het even zoeken naar de oorsprong van de klacht of het trauma. Oorzaken kunnen zijn: stress (gedurende lange tijd), onverwerkte emoties (vaak vast gezet) en overtuigingen (die nu niet meer werken voor je). Vaak zijn ze in een (ver) verleden ontstaan en heb je ze onbewust versterkt in de loop der jaren zonder dat het een probleem was. Nu is het genoeg geweest en is de tijd gekomen om er wat aan te doen. En gelukkig kan je er veel aan doen.